Η φτώχεια γεννά αρνήσεις

552

Άρθρο του Χρήστου Τσιόπα*

Απρόθυμοι να κάνουν το rapid test οι ωφελούμενοι του προγράμματος ΤΕΒΑ στον Τύρναβο. Ενώ πήγαν και παρέλαβαν τα τρόφιμα, δεν δέχθηκαν να κάνουν το test, παρά μόνο μερικές δεκάδες άτομα. Γεγονός αναμενόμενο που ερμηνεύεται από τη σχέση αυτών των ανθρώπων με την πολιτεία.
Υπάρχουν εκατοντάδες πολίτες και ολόκληρες οικογένειες που λόγω οικονομικών προβλημάτων και ανεργίας ζουν στην ανέχεια και έχουν περάσει στο περιθώριο.
Δεν χρειάζεται να επικαλεστώ μελέτες και στατιστικές που καταγράφουν το profil αυτών των δημοτών. Είναι άνθρωποι χωρίς εκπαίδευση, χωρίς ειδίκευση, χωρίς δεξιότητες ικανές να τους κρατούν σε μόνιμο και κανονικό εργασιακό βίο. Έτσι η εργασία τους είναι περιστασιακή όπως και τα εισοδήματά τους.
Είναι άνθρωποι που ενημερώνονται συνήθως μόνο από την τηλεόραση, κάτι που εμποδίζει να αναπτύξουν βαθύ κριτικό υπόβαθρο. Δυσκολεύονται να ενταχθούν στην κοινωνική ζωή της πόλης ή του χωριού τους και εύκολα καταλήγουν να είναι αρνητές. Και η άρνηση στρέφεται κυρίως απέναντι σε δημόσιες πρωτοβουλίες και διαδικασίες ακόμα και αν είναι για το καλό τους. Έτσι εκδικούνται τους άλλους κάνοντας κακό στον εαυτό τους.
Η πλειοψηφία των ωφελούμενων του προγράμματος ΤΕΒΑ είναι οι ΡΟΜΑ του Δήμου. Στο οικισμό των ΡΟΜΑ τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει μια γενιά νέων ανθρώπων που δεν πήγαν στο σχολείο και δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία. Ακόμα και το πλανόδιο εμπόριο που αποτελεί τον κύριο επαγγελματικό χώρο που δραστηριοποιούνται, πάει να σβήσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εισοδήματα. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την διατήρηση της «γκετοποιημένης ζωής» στον οικισμό αποτελούν προϋποθέσεις ενίσχυσης της παραβατικότητας.
Η διαχείριση αυτού του πληθυσμού είναι δύσκολή και απαιτεί ειδικές γνώσεις, δομές και ανθρώπινο δυναμικό για να επιτευχθεί. Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης είναι το κλειδί για να υπάρξει συνεννόηση και να διασκεδαστεί η καχυποψία που οικοδομήθηκε στις ανεπαρκείς κινήσεις της πολιτείας. Θυμίζω εδώ τα γεγονότα της περασμένης άνοιξης στην περιοχή της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα με την παρατήρηση πως δεν μπορεί η πολιτεία να τους καταλογίζει μειωμένη ενσυναίσθηση όταν η ίδια δεν κατανοεί τα προβλήματά τους.
Για τις δύο αυτές κατηγορίες δημοτών οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν πολύ δουλειά να κάνουν. Το Κέντρο Κοινότητας, το Παράρτημα ΡΟΜΑ, η ΚΕΔΗΤ και η δημοτική αρχή πρέπει συντονισμένα να ενεργοποιήσουν όσα εργαλεία διαθέτουν με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση αυτού του πληθυσμού. Κυρίως να τους δοθεί η δυνατότητα να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη για το Δημόσιο, για τον Δήμο και για τις υπηρεσίες. Ο Δήμαρχος να αναγνωρίσει ότι αυτά τα δύσκολα χρόνια η κύρια προτεραιότητα είναι μία. Η επανένταξη σε μια κανονική ζωή όλων των δημοτών, με πρόσβαση στην εργασία στη μόρφωση και στη κοινωνική ζωή.

* Ο Χρήστος Τσιόπας είναι δημοτικός σύμβουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ