Το χωριό της Θεσσαλίας που κάποτε το έλεγαν «Ραψίστα»

Οι Γόμφοι είναι ένα πεδινό χωριό των Τρικάλων με 900 περίπου κατοίκους. Το όνομά του οφείλεται στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Γόμφων που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Πάμισου στα όρια με το Μουζάκι Καρδίτσας. Το σημερινό χωριό που παλιότερα ονομαζόταν Ραψίστα υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Πύλης.

https://www.youtube.com/watch?v=zxv8IKM2e2A&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Filarissa.gr%2Fwp-admin%2Fpost-new.php&source_ve_path=MjM4NTE

Από την αρχαία πόλη έχουν αποκαλυφθεί τμήματα δύο μεγάλων δημόσιων κτιρίων, κτίριο με βαθμιδωτή κρηπίδα, μεγάλο τμήμα οικίας, βάσεις αναθηματικών στηλών, καθώς και τμήμα δρόμου κατασκευασμένου από σκληρό, πατημένο χώμα, χαλίκια και μικρά κομμάτια κεραμίδων. Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης μία ημίεργη προτομή αυτοκρατορικών χρόνων από ντόπιο ασβεστόλιθο, σπόνδυλοι κιόνων, τμήματα πήλινων και γυάλινων αγγείων, κεραμίδες στέγης και νομίσματα από διάφορες ελληνικές πόλεις. Θεωρείται ότι οι αρχαίοι Γόμφοι αποτελούσαν κέντρο άσκησης της λιθοξοϊκής τέχνης, όπως αποδεικνύεται από την εύρεση σπονδύλων κιόνων, ενεπίγραφης πλίνθου με ονόματα Γομφέων μαρμαροτεχνιτών από την Αργιθέα, επιτύμβιων στηλών, ημίεργης προτομής και μαρμάρινης λάρνακας. Στην περιοχή έχουν βρεθεί επίσης τάφοι της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου στους οποίους υπήρχαν γυάλινα και πήλινα αγγεία, καθώς και νομίσματα ως προσφορές στον νεκρό.

Το σημερινό χωριό των Γόμφων φημίζεται για το καρναβάλι του στο οποίο συρρέει πλήθος κόσμου για να απολαύσει την παρέλαση ευφάνταστων αρμάτων με σαρκαστική και σατυρική θεματολογία και πλούσιες εκδηλώσεις με φαγητό, μουσική, χορό και ατελείωτο κέφι.

Πηγή: dimospylis.gr, magnesianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ