Παράγουμε πολιτισμό στην Λάρισα;

1383

Της Στέλλας Καρατζόγλου

Ο θεσσαλικός Κάμπος,  αποτέλεσε στο παρελθόν ένα  πρόσφορο έδαφος για κάθε τύπου καινοτομίες, ακόμη και επαναστάσεις. Είναι ένας ιδιαίτερος γεωγραφικός χώρος, με πολλά προβλήματα αλλά και με πολλές προοπτικές ανάπτυξης,  ακόμα και τώρα. Η Λάρισα συγκεκριμένα, είναι μια από τις λίγες πόλεις στον κόσμο που παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από αρχαιοτάτων χρόνων και σήμερα ως πόλη με κεντρόβαρη σημασία στον ελλαδικό χώρο, μπορεί να γίνει άνετα ένας δοκιμαστικός σωλήνας για πολλά καινούρια πράγματα.

Η ερώτηση είναι, αν εμείς είμαστε έτοιμοι να γίνουμε αρωγοί αυτής της αλλαγής. Γενικά, θεωρώ,  ότι η Λάρισα τα τελευταία χρόνια έχει δείξει αρκετά δείγματα καινοτομίας, κάποια όχι τόσο επιτυχημένα όσο άλλα, αλλά και πάλι  η προσπάθεια  είναι ελπιδοφόρα. Βέβαια,  όταν έχεις να συναγωνιστείς την γειτονική πόλη των Τρικάλων, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στην βελτίωση της ζωής  μέσα στην πόλη, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Θετικό δείγμα μέσα σ’ όλα αυτά  ήταν και,  η επιτυχής μέχρι τώρα, εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα καταστήματα εστίασης. Και ναι, αν με ρωτάς,  αυτό είναι πολιτισμός και εξέλιξη. Επιπλέον, κάνεις δεν μπορεί να αρνηθεί ότι μέσω ομάδων , αυτή η πόλη δείχνει πλούσιο καλλιτεχνικό, και όχι μόνο, έργο και αυτό είναι κάτι που  πάντα έχει ανάγκη η Λάρισα.

Αυτό που μας κρατάει πίσω είναι ίσως η έλλειψη παιδείας μας σε κάποια θέματα. Σίγουρα δεν σεβόμαστε τον διπλανό μας, σίγουρα παρκάρουμε σε ράμπες, σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις θα προσπαθήσουμε να το παίξουμε έξυπνοι και να βγάλουμε όσο και όποιο κέρδος γίνεται με αθέμιτους τρόπους. Ίσως να υπάρχει ακόμα η φιλοσοφία των μεγάλων πακέτων που έπεσαν στον κάμπο την δεκαετία του 90. Ίσως να μην έχουμε ξεπεράσει ακόμα τον τόσο έντονο νεοπλουτισμό που είχαμε σαν άνθρωποι τα περασμένα χρόνια…

Θεωρητικά, θα ήθελα να πιστεύω ότι η Λάρισα είναι μια πόλη που αλλάζει προς το καλύτερο. Πρακτικά, γνωρίζω ότι απαιτείται  προσπάθεια από όλους μας για να προχωρήσουμε στον μέλλον και να δημιουργήσουμε ή να προωθήσουμε πολιτισμό. Αν με ρωτάς, πιστεύω πως ο Λαρισαίος είναι άτομο που εκπαιδεύεται εύκολα, αρκεί να πάρει το ερέθισμα…  Και επιπλέον, ας ξεκαθαρίσουμε ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο η ανάδειξη του αρχαίου κάλους. Πολιτισμός είναι ακόμα και να μην πετάς το άδειο πλαστικό από τον καφέ σου στο δρόμο ή να σβήνεις το τσιγάρο εκεί που δεν επιτρέπεται να καπνίζεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ