Σαν σήμερα στη Λάρισα: Με Capital Controls στην Κεντρική Πλατεία

964

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015 σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τους εταίρους, επικράτησε πανικός με μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα και στα ΑΤΜ. Η εικόνα επιδεινώθηκε το πρωί του Σαββάτου ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας το 50% των 5.000 ΑΤΜ της χώρας τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών.

Οι αναλήψεις μετρητών προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ. Αναλυτές σημείωναν ότι αν δεν προχωρούσε η ΕΚΤ στη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, τότε η κυβέρνηση δεν θα είχε άλλη επιλογή από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), στο πρότυπο της Κύπρου. Επιβλήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα της 29ης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι τράπεζες προχώρησαν σε αργία έως τις 20 Ιουλίου και το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό ως τις 3 Αυγούστου.(kathimerini.gr)

Φαντάζομαι κανένας δεν έχει ξεχάσει τις ατελείωτες ουρές μπροστά στα ΑΤΜ, το άγχος, τα σενάρια καταστροφής και όλα όσο γινόταν εκείνες τις μέρες. Θυμάμαι, πήγαινα στην δουλειά και για να μπορέσω να διασχίσω το πεζοδρόμιο της Κύπρου, κατέβαινα στον δρόμο, γιατί οι ουρές ήταν τεράστιες μπρόστα στις δύο τράπεζες.

30 Ιουνίου του 2015 τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία έξω από την Εθνική Τράπεζα επί της Παπαναστασίου. Κόσμος, χάος, ζέστη και ένα πολυτελές αυτοκίνητο… Η Λάρισα των δύο ταχυτήτων…Σε ένα κλικ, όλα τα πακέτα Ντελόρ επέστρεψαν πίσω στην Ευρώπη, η μεγάλη ζώη των μεγαλοαγροτών δεν ήταν πια μεγάλη και η Λάρισα δεν ήταν η πιο καλοπληρωμένη επαρχιακή πόλη.

Τέσσερα χρόνια μετά και με την επόμενη Κυριακή να σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, την αλλάγη σελίδας, το μόνο που μένει να σημειωθεί είναι ότι τελικά τα καταφέραμε.

Και εμείς στην ουρά και ο κύριος στο πολυτελές του όχημα… Γιατί είναι Καλοκαίρι…Και όλα τα Καλοκαίρια φτιάχτηκαν από ελπίδα!

Καλή Κυριακή σε όλους!

Σ.Κ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, αυτοκίνητο και υπαίθριες δραστηριότητες
Φωτογραφία: Βασιλής Ντάμπλης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ