Απλοποιείται η έκδοση περιβαλλοντικών αδειών για σταθμούς ΑΠΕ

392

Απλοποιείται η διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των σταθμών ΑΠΕ, με βάση την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη για τον καθορισμό της περιβαλλοντικής κατάταξης των έργων ΑΠΕ. Το βήμα αυτό ήταν απαραίτητο για να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα που δόθηκε με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο στα φωτοβολταϊκά από 0,5 έως 1 MW, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, απαλλάσσονται πλέον από περιβαλλοντική αδειοδότηση οι σταθμοί ισχύος μέχρι 1MW (ενώ μέχρι πρότινος το όριο ήταν στα 0,5MW).

Υπάγονται δε στην «ελαφρότερη» κατηγορία των ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ από 1 MW έως 10 MW (αντί του μέχρι πρότινος ορίου 2 MW).

Στους αιολικούς σταθμούς αντίστοιχα, υπάγονται σε ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη έως 10 MW (αντί 5 ΜW). Επιπλέον, για πρώτη φορά κατατάσσονται περιβαλλοντικά τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας όταν εγκαθίσταται σε σταθμό ΑΠΕ, καθώς ορίζεται ότι υποχρεωτικά «ακολουθούν» την υποκατηγορία του κυρίως έργου. Η ανάγκη για τροποποίηση της ισχύουσας υπουργικής απόφασης προέκυψε σε συνέχεια της ψήφισης του περιβαλλοντικού νόμου (ν. 4685/2020), με τον οποίο θεσπίστηκε η αντικατάσταση της άδειας παραγωγής ΑΠΕ με τη βεβαίωση παραγωγού. Καθώς η ΡΑΕ αναμένεται να εκδώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πλήθος βεβαιώσεων, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν διευκολύνσεις και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση που είναι η επόμενη αδειοδοτική φάση. Προσεχές βήμα είναι η απλοποίηση της άδειας εγκατάστασης που είναι ο επόμενος κρίκος της αδειοδοτικής αλυσίδας. Τελικός στόχος του υπουργείου είναι η ριζική μείωση του χρόνου αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ στα δύο χρόνια κατά μέσον όρο (από 5-7 που είναι σήμερα), με τη θέσπιση όλων των απαιτούμενων ρυθμίσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ