Χαμηλή πτήση για το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας

367

Χθες, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε νέα παράταση για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν τη β΄ φάση της διαδικασίας που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη των επιχειρήσεων στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», για τον μήνα Ιούνιο.

Μικρή ανταπόκριση στο αίτημα για… «Συν-Εργασία» εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις, καθώς βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, μέσα σε ένα μήνα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόλις 5.600, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που μπήκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ανήλθε σε περίπου 52.000 άτομα. Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να κάνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα στις επιχειρήσεις, το υπουργείο Εργασίας έχει παρατείνει την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών έως τις 15 Οκτωβρίου και όχι έως τις 31 Ιουλίου, όπως ίσχυε με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι η διευθέτηση του χρόνου μπορεί να γίνει σε μηνιαία, εβδομαδιαία ή και 15νθήμερη βάση. Χθες, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε νέα παράταση για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν τη β΄ φάση της διαδικασίας που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη των επιχειρήσεων στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», για τον μήνα Ιούνιο. Συγκεκριμένα, η υποβολή των αιτήσεων που έληγε χθες, 17 Ιουλίου, παρατείνεται έως και την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι η αρχική απόφαση όριζε πως η υπεύθυνη δήλωση της β΄ φάσης, που είναι απαραίτητο βήμα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα, για κάθε μήνα εφαρμογής του μηχανισμού. Αρχικά, το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε πως μετά την αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα, η υποβολή της β΄ φάσης της αίτησης της επιχείρησης θα πραγματοποιούνταν από τις 7 έως τις 13 Ιουλίου, με δεύτερη παράταση όρισε ως καταληκτική ημερομηνία τη 17η Ιουλίου και πλέον, με την τρίτη παράταση όρισε ως τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Βέβαια, μεταθέτοντας τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, μετατίθενται και οι πληρωμές προς τους εργαζομένους.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, για τον υπολογισμό του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας στους δικαιούχους εργαζομένους, για κάθε μήνα εφαρμογής του μηχανισμού «Συν-Εργασία» υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» με την οποία δηλώνουν:

α. Τις μηνιαίες δηλωθείσες μεικτές αποδοχές του εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και τις αντίστοιχες μηνιαίες καθαρές αποδοχές του.

β. Tις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο, κατά τον μήνα ένταξής του στον μηχανισμό με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας.

γ. Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) και την τράπεζα πληρωμής της μισθοδοσίας του εργαζομένου που θα ενταχθεί στον μηχανισμό.

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για τον μήνα που εντάσσονται στον μηχανισμό, εναλλακτικά, με 3 τρόπους: Με δηλώσεις ανεξάρτητες και αυτοτελείς του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας. Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης. Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς) και για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης, ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες δηλώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ