Χρ. Σταϊκούρας: «Δεν θα προσφύγουμε στην πιστωτική γραμμή του ESM προς το παρόν»

417

Ακόμη κι αν καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις από τα ταμεία της Ε.Ε., η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Επιμένει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ότι προς το παρόν δεν θα προσφύγουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα, ακόμη κι αν καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις από τα κοινοτικά ταμεία.

«Η ταμειακή κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από τον Μάρτιο», είπε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, ο κ. Σταϊκούρας, ενώ λίγο αργότερα στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής θύμισε ότι το Δημόσιο βγήκε δύο φορές στις αγορές και δανείστηκε με ικανοποιητικό επιτόκιο σημαντικά ποσά και εξέδωσε έντοκα γραμμάτια 3,6 και 12 μηνών, με κόστος προ κορωνοϊού εποχής.

«Με τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε ταμειακά διαθέσιμα σήμερα, δεν υπάρχει αναγκαιότητα χρήσης των καινούργιων εργαλείων του ΕSM», είπε. «Καμία χώρα δεν έχει προσφύγει ακόμη… Φαίνεται ότι μάλλον θα προσφύγει η Κύπρος. Εμείς προς το παρόν δεν θα προσφύγουμε». Πάντως κράτησε και μια επιφύλαξη για το μέλλον, λέγοντας ότι «το τι θα κάνουμε το 2021 και 2022 θα το δούμε», καθώς κανένας δεν ξέρει την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και μέχρι πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς για την ελληνική οικονομία που δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα ακόμα.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχουν χρηματοδοτηθεί στο σύνολό τους από εθνικούς πόρους. «Μέχρι σήμερα, και εκτιμούμε μέχρι τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση έλαβε και εφαρμόζει μέτρα χωρίς να έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις, φροντίζοντας, όμως, να κρατήσουμε “καύσιμα” για τη φάση της ανάταξης της οικονομίας. Συνεπώς ακόμη κι αν η Ευρώπη αργήσει να καταλήξει σε αποφάσεις για το τελικό σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης και τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό και να εκταμιεύσει τους σχετικούς πόρους, η χώρα μας, με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση, δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα».

Για το τραπεζικό σύστημα είπε ότι δεν έδειξε να ακολουθεί τον βηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πρόσθεσε ότι έχει δεσμευθεί για καθαρή πιστωτική επέκταση 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Επίσης, εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ η στήριξη για τους αγρότες από το Next Generation EU.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ