Φυλάκιση ενός έτους για παρεμπόδιση ελεγκτών του ΕΦΚΑ

346

Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ή και με πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 900 ευρώ κινδυνεύουν οι εργοδότες, διευθυντές ή εκπρόσωποι επιχειρήσεων που παρεμποδίζουν το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας. Εγκύκλιος που εξέδωσε χθες η διοίκηση του φορέα, περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την ενίσχυση και την προστασία των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΦΚΑ. 

Ειδικά στην περίπτωση που εκπρόσωπος της επιχείρησης  παρεμποδίζει την είσοδο σε υπάλληλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ή του υπουργείου Εργασίας που διενεργεί ή συμμετέχει σε έλεγχο για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε χώρους εργασίας, ή παρεμποδίζει ή διακόπτει με οποιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια του ελέγχου, ή αρνείται να παράσχει ή παρέχει ψευδή στοιχεία και πληροφορίες, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον 900 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές. Και αυτό γιατί ξεκαθαρίζεται ότι η τέλεση των εγκλημάτων όπως ψευδής καταμήνυση, εξύβριση, απειλή αλλά και πρόκληση σωματικής βλάβης εις βάρος του ειδικού γραμματέα, των ειδικών επιθεωρητών, των λοιπών επιθεωρητών και των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ που διενεργούν ή συνδράμουν στη διενέργεια ελέγχων, τη συμφιλιωτική διαδικασία ή τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση.

Ποινική δίωξη

Μάλιστα, ορίζεται ότι η ποινική δίωξη κινείται αυτεπαγγέλτως, ύστερα από αναφορά, μήνυση ή άλλη είδηση ότι διεπράχθη αξιόποινη πράξη. Οπως επίσης επισημαίνεται ότι οι προβλεπόμενες από τη διάταξη ποινές φυλάκισης, ή/και χρηματικές ποινές, επιβάλλονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και όχι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, προβλέπεται νομική υποστήριξη των ελεγκτών από τον ΕΦΚΑ, ενώ ορίζεται ότι οι δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται οι ελεγκτές κατά τη διάρκεια των δικαστικών διενέξεων, θα βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ