Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Όλη η διαδικασία

448

«Στον αέρα» βρίσκεται η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων.

Όπως είναι γνωστό, η μορφή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από φέτος αλλάζει βάσει του ανανεωμένου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Την είδηση της έναρξης των δηλώσεων είχε προαναγγείλει ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης νωρίτερα, ενώ από την αρχή της εβδομάδας η ΑΑΔΕ «έτρεχε» τις διαδικασίες για να μπορέσει να ξεκινήσει η υποβολή όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Έτσι, με το άνοιγμα της πλατφόρμας σήμερα, 25 Απριλίου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την δήλωση των στοιχείων εισοδήματός τους μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Οι δόσεις πληρωμής παραμένουν απαράλλαχτες, με τη πρώτη να πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024, και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025, ενώ έκπτωση 3% θα λάβουν όσοι πληρώσουν εφάπαξ.

Ποια η διαδικασία της υποβολής

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες για πρώτη φορά φέτος θα βρουν προσυμπληρωμένους μία σειρά από κωδικούς, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ακόμα και να μην υποβάλλουν δήλωση, θα το πράξει η ΑΑΔΕ στη θέση τους. Η διαδικασία υποβολής της δήλωσης στοιχείων εισοδήματος είναι απλή.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει:

  • να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
  • να επιλέξουν το έτος για το οποίο επιθυμούν την υποβολή δήλωσης
  • να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.)
  • να συμπληρώσουν τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση, ενώ η σύζυγος να υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • να συμπληρώσουν το έντυπο Ε1 ακολουθώντας τα σχετικά καθοδηγητικά μηνύματα προς τον χρήστη που τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • να ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • να υποβάλλουν τη δήλωση.
  • να εκτυπώσουν τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Πηγή: newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ