Η απάντηση Χαρδαλιά για το αν ευθύνεται ο τουρισμός για την έξαρση του κορονοϊού

316

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή (18/8) ενημέρωση για τον κορονοϊό ρωτήθηκε αν ο τουρισμός ευθύνεται για την ανοδική τάση των κρουσμάτων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε κατηγορηματικά «όχι», διευκρινίζοντας ότι βάση το σύστημα των plf που συμπληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τουρίστες -και παγκοσμίως πρώτη εφαρμόζει η Ελλάδα ώστε να πραγματοποιεί στοχευμένα δειγματοληπτικό τεστ- τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από τις οποίες έχουν εισέρθει συνολικά 2.592.853 άτομα.

Ο κ. Χαραδαλιάς σημείωσε πως τα 615 κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% σε σύνολο 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1 Ιουλίου έως χθες. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και εμφανίζουν πολύ χειρότερες επιδόσεις όπως π.χ. το Ισραήλ ή η Νέα Ζηλανδία, που παρότι κράτησε κλειστά τα σύνορα της λαμβάνει τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων διότι καταγράφει νέα κρούσματα.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα»

Επειδή η μετάδοση του ιού -όπως δείχνουν τα στοιχεία- οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και στη μη τήρηση των απαιτούμενων προφυλάξεων, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, ο υφυπουργός επισήμανε ότι πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφορούν:

  • Την τήρηση των αποστάσεων,
  • Τη χρήση μάσκας,
  • Την τήρηση των κανόνων για το μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε χώρο,
  • Την τήρηση των ωραρίων,
  • Την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Καταλήγοντας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων είπε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας ενώ θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το τι θα γίνει με τα σχολεία.

Κοντοζαμάνης: Αρχές Σεπτέμβρη 400 νέες θέσεις στην Υγεία

Την προκήρυξη 400 νέων θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων για τις ΜΕΘ όλης της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος πήρε τον λόγο στη αρχή της ενημέρωσης.

«Αντιμετωπίσαμε την επιδημία με επιτυχία και επιστρέψαμε στην κανονικότητα έχοντας θωρακίσει το σύστημα υγείας», είπε ανοίγοντας την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς, είτε εργάζονται στον δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό, όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη, τόνισε ο υφυπουργός, σημειώνοντας πως πλέον γίνονται πάνω από 12.000 τεστ την ημέρα, ενώ συνολικά έχουν γίνει πάνω από 750.000 έλεγχοι.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε τέλος και σε «δημοσιεύματα που ψευδώς αναγράφουν ότι αποκρύπτουμε κρούσματα».

«Καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την αντίστοιχη επιδημιολογική έκθεση. Κανείς δεν μπορεί ούτε να κάνει εικασίες, ούτε να διαστρεβλώσει την εικόνα. Μέχρι σήμερα τα καταφέραμε γιατί παρείχαμε από την πρώτη μέρα έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, δεν κρύψαμε τίποτα και δεν θα το κάνουμε. Η σχέση ειλικρίνειας που χτίσαμε με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί. Η μάχη είναι καθημερινή, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, ξέρουμε τι να κάνουμε και πώς» κατέληξε.

Προτεραιότητα όσον αφορά το εμβόλιο του κορονοιού -εφόσον αυτό παρασκευαστεί και αρχίσει να διατίθεται στο χώρα μας στο τέλος του έτους – θα δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, τις πλέον ευάλωτες, όπως είπε σήμερα ο κ. Κοντοζαμάνης

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «υπάρχει σχέδιο της Επιτροπής Εμβολιασμών για την προτεραιοποίηση των ομάδων που θα κάνουν αρχικά το εμβόλιο αυτό. Ναι θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο».

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εμβόλιο, εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε : «Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη, ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει έγκριση του και η Ε.Ε που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες της χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διάθεση του μετά. Θα συνεχιστεί. Είναι πιθανό να γίνουν και άλλες συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες και να έρθουν και αλλά εμβόλια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) κάνουν λόγο για απόκρυψη κρουσμάτων, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε εμφατικά :«δεν κρύβουμε και δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ