Οι εννέα παράμετροι για την αύξηση του κατώτατου μισθού

409

Aπό την επικείμενη αναπροσαρμογή του μισθού επηρεάζονται περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν με πλήρη ή μερική απασχόληση και μισθοδοτούνται με βάση τον κατώτατο των 650 ευρώ.

Στο τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμη η έκθεση αξιολόγησης της αύξησης του 2019, με τη συνδρομή και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού εντός του 2020. Οπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση της Κομισιόν, η εκ των υστέρων αξιολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 10,9% καθώς και της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών η οποία υλοποιήθηκε τον  Φεβρουάριο του 2019, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας από την Ε.Ε. με την τεχνική υποστήριξη και της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα, ήδη στις 15 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η νέα διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την επόμενη επικαιροποίηση, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4172/2013, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, συστάθηκε η τριμελής επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης αποτελούμενη από τα εξής μέλη: τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, ως πρόεδρο και δύο μέλη-εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων Εργασίας (κ. Σταματίνα Γιαννακούρου) και Οικονομικών (κ. Μηχαήλ Αργυρού).

Ο νέος κατώτατος μισθός πρέπει να θεσμοθετηθεί από το υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Ιουνίου, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021. Κι όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι τεχνοκράτες της Ε.Ε., η όποια απόφαση θα πρέπει να λάβει υπόψη της την κατάσταση της οικονομίας, τον ρυθμό ανάπτυξης, την παραγωγικότητα, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς, καθώς και το πόρισμα της εκ των υστέρων αξιολόγησης της προηγούμενης αύξησης.

Βέβαια, και παρά την 4μηνη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων και την εμπλοκή πορισμάτων και εκθέσεων, ο τελευταίος λόγος ανήκει στον υπουργό Εργασίας που μπορεί να λάβει ή να μη λάβει υπόψη του το τελικό πόρισμα των επιστημόνων και το αποτέλεσμα της διαβούλευσης στην εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από την επικείμενη αναπροσαρμογή του μισθού επηρεάζονται περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν με πλήρη ή μερική απασχόληση και μισθοδοτούνται με βάση τον κατώτατο των 650 ευρώ. 

Πρόσφατα, ο ΣΕΒ στο οικονομικό του δελτίο συνέστησε «σύνεση» στην κυβέρνηση και στους κοινωνικούς εταίρους, υποστηρίζοντας πως παρά την εντεινόμενη οικονομική δραστηριότητα, η αύξηση της απασχόλησης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Αργά ή γρήγορα, μάλιστα, σύμφωνα με τους μελετητές του Συνδέσμου, εάν η τάση αυτή δεν αντιστραφεί με αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας, θα αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος το 2020. «Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να επιδειχθεί σύνεση από την πολιτεία στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020, καθώς μια επανάληψη της μαξιμαλιστικής πολιτικής του 2019 θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία» καταλήγει ο ΣΕΒ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ