Η ιστορία της Γέφυρας της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη που κατέρευσε μετά από 60 χρόνια (φωτογραφίες)

1785

Για εξήντα τρία χρόνια, η γέφυρα της Αγίας Παρασκευής στον Πηνειό στεκόταν πλάι από τον Όλυμπο, στα στενά της κοιλάδας των Τεμπών, εκεί που ο μύθος λέει ότι ο Απόλλωνας κυνηγούσε τη νύμφη Δάφνη, κόρη του ποταμού Πηνειού, προσπαθώντας να την κατακτήσει.

Στο ίδιο σημείο, από την πλευρά του βουνού, οι σιδηροδρομικοί είχαν ήδη χτίσει, πολλά χρόνια πριν, έναν ναό για την Αγία Παρασκευή σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, όπως λέγεται, για τη δική της επέμβαση, όταν ένας βράχος έπεσε από ψηλά, αλλά την τελευταία στιγμή κατέληξε στα νερά του Πηνειού, αποφεύγοντας το τρένο που περνούσε.

αγιαπαρασκευη

Έτσι, το 1960 έγινε και η γέφυρα για να διευκολύνει τους προσκυνητές να προσεγγίσουν τον ναό, αφού ως τότε περνούσαν το ποτάμι μόνο με βάρκα.

Το μαγευτικό σημείο ξεκούρασης για τους ταξιδιώτες που περνούσαν από τα Τέμπη πλέον δεν υπάρχει αφού η κακοκαιρία Daniel σάρωσε τα πάντα

Παρότι αντιστάθηκε πολύ, η γέφυρα δεν κατάφερε να γλυτώσει και έσπασε από τη μια πλευρά, μην αντέχοντας να σηκώσει το βάρος των δέντρων και την πίεση των υδάτων.

Παράλληλα, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής πλημμύρισε και καταστράφηκε.

agia paraskeyi

γερυρα

Εκατομμύρια επισκέπτες έχουν περάσει από τη γέφυρα και το προσκύνημα

Ο κ. Μανώλης χαρακτηρίζει τη γέφυρα και το προσκύνημα ως σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα καθώς από εκεί έχουν περάσει εκατομμύρια επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια. Ιδιαίτερο, μάλιστα, χαρακτηριστικό της ήταν το γεγονός ότι παλλόταν όταν βρίσκονταν πάνω της πολλά άτομα

«Όσο η πρόσβαση γινόταν από την παλιά εθνική οδό γινόταν εκεί πανικός. Ο κόσμος έκανε οπωσδήποτε μια στάση για να ανάψει ένα κερί, να προσκυνήσει και να θαυμάσει το μαγευτικό τοπίο» σχολιάζει.

γεφυρα

Θυμίζει, παράλληλα, ότι σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εκεί ο Απόλλωνας κυνηγούσε τη Δάφνη και η μητέρα της την μεταμόρφωσε στο φυτό της Δάφνης, για να του ξεφύγει. «Λένε, μάλιστα, ότι όταν δημιουργήθηκε παγετώνας στην περιοχή πριν από εκατομμύρια χρόνια, το μόνο σημείο στο οποίο επέζησε η Δάφνη ήταν το συγκεκριμένο, δίπλα από τον Πηνειό, καθώς ήταν αρκετό ζεστό και το φυτό κατάφερε να επιβιώσει. Πραγματικά, υπάρχουν δάφνες εκεί» αναφέρει.

Περνώντας τα χρόνια, οι επισκέπτες μειώθηκαν καθώς κατασκευάστηκε η ΠΑΘΕ και ο διερχόμενος οδηγός περνάει από τις σήραγγες, συνεπώς δεν βγαίνει τόσο εύκολα από τον δρόμο για να πάει στην Αγία Παρασκευή. Πλέον θα πρέπει κανείς να πάει εκεί συνειδητά και όχι απλώς να σταματήσει, όπως παλιότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ