«Βούτηξα χωρίς να το σκεφτώ. Θα το ξανάκανα…» – Τι λέει ο 17χρονος που έσωσε τον 9χρονο στη Βελίκα

646

Του Κώστα Γκιάστα

Το πρόσωπο των τελευταίων ημερών στην τοπική κοινωνία της Λάρισας δεν είναι κάποιος πολιτικός ή γιατρός, μα ούτε καλλιτέχνης ή αθλητής. Το πρόσωπο των ημερών είναι ένας 17χρονος μαθητής, ο Γιάννης Παπαδημητρόπουλος που με περίσσιο θάρρος βούτηξε στη θάλασσα της Βελίκας σώζοντας έναν 9χρονο που κινδύνεψε να πνιγεί.
Ο Γιάννης είναι εδώ και μερικές ημέρες απόφοιτος του 2ου ΕΠΑΛ Λάρισας. Τελείωσε ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων και περιμένει τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων ελπίζοντας σε μια στρατιωτική σχολή ή στο λιμενικό. Και αν από τώρα δεν ξέρει τι θα γίνει με τις εξετάσεις της εκπαίδευσης, γνωρίζει ένα άλλο αποτέλεσμα. Αυτό από τις εξετάσεις της… αυταπάρνησης και του αλτρουισμού που τις πέρασε με άριστα.
«Εγώ βρισκόμουν στην παραλία όταν κάποια στιγμή άκουσα φωνές. Ήταν ένα παιδί στη θάλασσα πάνω σ΄ ένα στρώμα και διαπιστώθηκε πως τα ρεύματα το τραβούσαν μέσα στα βαθιά, ενώ εκείνο δεν μπορούσε να βγει. Τα ρεύματα ήταν δυνατά ενώ παράλληλα υπήρχε και κυματισμός λόγω του αέρα» αναφέρει στην «Ε» ο Γιάννης που σημειώνει πως ήταν μόνος του στο σημείο.
«Είδα τους γονείς του παιδιού να προσπαθούν να το φτάσουν αλλά χωρίς επιτυχία. Τότε το μόνο που έκανα ενστικτωδώς ήταν να βουτήξω και να κολυμπήσω γρήγορα». Το έκανε με επιτυχία καθώς είχε εμπειρία από ψαροντούφεκο που τον βοήθησε αρκετά.
«Όταν τον έφτασα άρχισε να με ευχαριστεί και ήταν τρομαγμένος. Του είπα να αφήσει τα λόγια και φυσικά να εγκαταλείψει το στρώμα γιατί τον τραβούσε μέσα.
Πήδηξε στη θάλασσα και τον σκέπασαν τα κύματα. Αφού τον έπιασα και βγήκε στην επιφάνεια τότε του είπα πως πρέπει να κρατήσουμε αντίσταση μέχρι να έρθει κάποιος για βοήθεια», περιγράφει και συνεχίζει: «Όσο και να προσπαθούσαμε δεν θα μπορούσαμε να βγούμε στη στεριά ούτε για αστείο. Ήταν τόσο δυνατός ο αέρας και τα ρεύματα. Πέρασαν περίπου 10 λεπτά έως ότου έρθει κάποιος με βάρκα. Ήταν ένας πολίτης» θυμάται.
Όταν βγήκαν στη στεριά, οι γονείς του 9χρονου ήταν πολύ συγκινημένοι και αναστατωμένοι. Ευχαρίστησαν πολλάκις τον 17χρονο Γιάννη, για τον οποίο οι δικοί του γονείς δεν γνώριζαν τίποτα. «Το έμαθαν εκ των υστέρων. Μου είπαν μπράβο, όμως μου μίλησαν και για τους κινδύνους που διέτρεχα χωρίς να το γνωρίζω. Και πάλι όμως εγώ θα βουτούσα γιατί ένας συνάνθρωπός μου χρειαζόταν βοήθεια. Πόσο μάλιστα όταν αυτό είναι ένα παιδί».
Αφορμής δοθείσης, όμως, ο Γιάννης αναφέρθηκε και στα πρακτικά ζητήματα. «Το λιμενικό χρειάζεται ενίσχυση. Τόσο σε υλικό εξοπλισμό όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Φανταστείτε μέσα στο καλοκαίρι που έχει τόσο κόσμο στα παράλια να μην μπορεί να επεμβαίνει άμεσα. Αν ενισχυθεί, θα είναι καλύτερα για όλους μας».
Ο Γιάννης Παπαδημητρόπουλος λοιπόν δεν έχει μόνο θάρρος. Έχει και άποψη και την καταθέτει. Δικαίως οι καθηγητές του στο 2ο ΕΠΑΛ δήλωσαν προ ημερών περήφανοι με ανακοίνωσή τους. Ακόμα πιο περήφανοι όμως θα πρέπει να είναι τα μέλη της οικογένειάς του. Οι γονείς του Θωμάς και Γιάννα αλλά και ο αδερφός του Βάιος.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ