Μηταράκης για προσφυγικό: Δεν είναι στις προθέσεις μας ο πολλαπλασιασμός των δομών

427

Ευρωπαϊκή αλλά και εθνική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής -μεταναστευτικής κρίσης, ζήτησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), όπου ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες της χώρας για τις θέσεις και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο σημαντικό αυτό θέμα.

Ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι η μεταναστευτική κρίση αφορά όλη την Ευρώπη, σημείωσε ότι έχει προσλάβει μορφή ασύμμετρης απειλής και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξε η Ελλάδα σ΄αυτό.

Ο υπουργός πρόσθεσε, ότι «δυο είναι οι βασικοί στόχοι» και συγκεκριμενοποιώντας τους, ανέφερε την «ουσιαστική μείωση των ροών» μεταναστών – προσφύγων και τον «περιορισμό των επιπτώσεων που έχουν αυτές στις τοπικές κοινωνίες».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το πρώτο επιτυγχάνεται με την καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου και την αύξηση του αριθμού των επιστροφών όσων δεν το δικαιούνται, τα κλειστά κέντρα κράτησης, που θα έχουν, όπως είπε «αποτρεπτικό ρόλο», τη διεθνοποίηση της κρίσης κ.α.

Ο υπουργός εξήρε την απόφαση του Δήμου Σιντικής, στις Σέρρες, να δεχθεί την εγκατάσταση κλειστής δομής φιλοξενίας και κάλεσε και τους άλλους δήμους της χώρας να επιδείξουν ανάλογη στάση. Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία την αποσυμφόρηση των δομών προσφύγων -μεταναστών στα νησιά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι διατηρήσιμο το βάρος που σηκώνουν τα νησιά του Αιγαίου» και τα οποία πρόσθεσε «δεν μπορεί να είναι τόποι μόνιμης παραμονής».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «δεν είναι λύση ο πολλαπλασιασμός των δομών» προσφύγων – μεταναστών σ΄όλη τη χώρα και γι’ αυτό πρόσθεσε, η κυβέρνηση ψήφισε την αποχώρηση απ΄αυτές όσοι έχουν λάβει προσωρινό άσυλο. Από την πλευρά του , ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας , Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι απαιτείται «εθνική ενότητα και εθνική συνεργασία» όλων των πολιτειακών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών δυνάμεων κ.α της χώρας.

«Είμαστε στη διάθεση σας, μπορείτε να υπολογίζετε σε μας» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι Περιφέρειες, δεν πρόκειται να δεχθούν αιφνιδιασμούς και αποφάσεις a priori χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε κι εκείνος την απόλυτη αναγκαιότητα της μείωσης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών ενώ ζήτησε δίκαιο καταμερισμό τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και αναλογικό επιμερισμό των βαρών και στις 27 χώρες -μέλη της ΕΕ. Επίσπευση άμεσα των διαδικασιών ασύλου ζήτησε και ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής , Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή που είχαν οι Δήμοι από τότε που πρωτοξέσπασε η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση στην αντιμετώπισης της, χωρίς όμως την ανάλογη βοήθεια, όπως είπε, από το κράτος και την ΕΕ.

Ο Α΄αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ , επέκρινε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ και χαρακτήρισε την τωρινή κρίση ως «μεγάλη ευκαιρία επανεκκίνησης» για την αντιμετώπιση του κορυφαίου αυτού προβλήματος. Ακόμη, υπογράμμισε την στάση της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που έδωσαν, είπε, «με πολύ καθαρό τρόπο» την όλη διάσταση του ζητήματος.

Τέλος κάλεσε την ΕΕ να δείξει στην πράξη ότι «τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης» και διαβεβαίωσε ότι « κανένας περιφερειάρχης δεν είναι αντίθετος σε μια δίκαιη κατανομή των βαρών ή στις προσπάθειες αντιμετώπισης» του προβλήματος.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ