Οι σερβιτόροι στα παράλια της Λάρισας εξομολογούνται

1300

Ο νομός της Λάρισας είναι προικισμένος με πλούσια ακτογραμμή, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης σε ντόπιους και μη. Τα τελευταία χρόνια τα παράλια έχουν εξελιχθεί αρκετά, με όλο ένα και περισσότερες επιχειρήσεις να ανοίγουν τις πόρτες τους και να περιμένουν όλους όσοι επιθυμούν να κάνουν το μπάνιο τους σε μια οργανωμένη παραλία.

Δημοφιλής εποχική εργασία

Οι νέοι και οι νέες της Λάρισας φαίνεται να προτιμούν τα κοντινά παράλια για καλοκαιρινή εργασία, μιας και οι επιχειρήσεις είναι πολλές και οι απαιτήσεις για προσωπικό ακόμα μεγαλύτερες. Φαίνεται πως οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες επιλέγουν, σχεδόν αμέσως μετά το τέλος του Λυκείου, να εργαστούν εποχικά σε κάποιο beach bar, τόσο για τα χρήματα όσο και για την εμπειρία.

Μόνο δουλειά ή και διασκέδαση

Μίλησα με κάποιους  από τους σερβιτόρους στα παράλια και σε γενικές γραμμές μου είπαν ότι εκτός από την σκληρή δουλειά και τις μεγάλες αντοχές που απαιτούνται, υπάρχουν στιγμές που και οι ίδιοι χαλαρώνουν και διασκεδάζουν. Ο Γ. πιστεύει ότι στις τοπικές επιχειρήσεις είναι πολύ καλύτερο το κλίμα σε σχέση με άλλες τουριστικές περιοχές, μιας και εργοδότες και υπάλληλοι έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις και αυτό δημιουργεί συνθήκες χαλάρωσης και διασκέδασης, όταν είναι εφικτό.

Η καυτή άμμος και η αγένεια

Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά ενοχλεί τα παιδιά που μας φέρνουν το παγωμένο καφεδάκι μας ενώ είμαστε ξαπλωμένοι στην ξαπλώστρα; Η καυτή άμμος συνηθίζεται λένε ο Κ. και ο Γ., καθώς από ένα σημείο και μετά, οι καιρικές συνθήκες γίνονται ρουτίνα και δεν ενοχλούν. Αυτό που ενοχλεί πραγματικά είναι η αγένεια ορισμένων λουόμενων. Η Μ. εξομολογείται πως έχει δεχθεί αγενείς συμπεριφορές και σεξιστικά σχόλια και αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία της δουλειάς.

Σε ανάλογη ερώτηση, ο Τ. μου είπε ότι ενοχλείται όταν ο κόσμος πετάει τα αποτσίγαρα στην άμμο σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ υπάρχουν τασάκια. Η ανυπομονησία και η έλλειψη κατανόησης από τον κόσμο είναι επίσης ένα αρκετά συχνό πρόβλημα. Θα πιείτε τον καφέ σας όταν ετοιμαστεί, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Γιατί όμως επιλέγουν να δουλεύουν το καλοκαίρι στα παράλια;

Οι περισσότεροι κάνουν αυτή την δουλειά όλη την χρονιά και απλά το καλοκαίρι αλλάζουν τοποθεσία. Για κάποιους είναι ένα καλό έξτρα εισόδημα κατά την παύση των φοιτητικών τους υποχρεώσεων και κάποιοι δηλώνουν φανατικοί του… δίσκου!

Δεν ξέρω σε ποια παραλία σας πετυχαίνω σήμερα, αν είναι οργανωμένη ή όχι, αλλά ας κάνουμε όλοι μια μικρή σκέψη. Οι σερβιτόροι δεν είναι υπεύθυνοι για τα νεύρα μας, τον κακό καιρό ή την οικονομική κατάσταση της χώρας. Και μάλιστα οι ίδιοι λένε, πως αν είσαι ευγενικός μαζί τους την πρώτη φορά που θα επισκεφθείς τον χώρο εργασίας τους, θα σε θυμούνται και την επόμενη φορά και θα πράξουν αναλόγως. Αν δεν είσαι, επίσης! Άλλωστε, όλα τα πράγματα στην ζωή είναι δράση και αντίδραση…

Στέλλα Καρατζόγλου

*Τα αρχικά των ονομάτων έχουν αλλαχθεί για ευνόητους λόγους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ