Πώς θα λάβουν 800 ευρώ μισθωτοί και επαγγελματίες

418

Οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κατατεθεί έως τις 10 Απριλίου το επίδομα των 800 ευρώ στους λογαριασμούς των εργαζομένων που έχουν βρεθεί με αναστολή σύμβασης εργασίας.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων που έχουν βρεθεί με αναστολή της σύμβασης εργασίας τους, επιδιώκει να κατατεθούν έως τις 10 Απριλίου τα 800 ευρώ η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί οι αναγκαίες αιτήσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Εργοδότες

Χθες, το υπουργείο Εργασίας έδωσε παράταση στην προθεσμία (που έληγε σήμερα) υποβολής αιτήσεων προς την ειδική πλατφόρμα, για τους εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με διοικητική εντολή, έως τις 10 Απριλίου. Εως σήμερα τα αιτήματα έχουν ξεπεράσει τις 300.000, που αφορούν πάνω από 410.000 εργαζομένους. Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ).

Οπως ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ήδη από χθες υπάρχει στο σύστημα «Εργάνη» νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλουν τις ειδικές ψηφιακές αιτήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται από τη δραματική υγειονομική κρίση.

Επίσης από χθες, το έντυπο εργοδοτών στο σύστημα «Εργάνη» έχει εμπλουτιστεί με τις κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες: α) «shop-in-a shop» και β) «επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε μητρώο Online Media».

Μισθωτοί

Αύριο, 1η Απριλίου 2020 θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζομένους. Και αυτοί θα πρέπει να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για τη μείωση 40% του μισθώματος της α΄ κατοικίας τους (για εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή ήδη από τον Μάρτιο θα υποβάλουν όλοι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής:

•  1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1.

•  2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2.

•  3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3.

•  4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4.

•  5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5.

•  6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6.

•  7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7.

•  8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8.

•  9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9.

•  10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί.

Στην υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» (ενδέχεται να αντλούνται αυτόματα από το σύστημα), τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Από τις 6 Απριλίου θα ξεκινήσουν και οι αιτήσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολουμένους και τις επιχειρήσεις μέχρι 5 άτομα προσωπικό, προκειμένου να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ. Οπως και για τους υπόλοιπους εργοδότες, και για αυτούς ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού σε περίπτωση που απασχολούν εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Επιστήμονες

Οσον αφορά το θέμα της επιχορήγησης των επιστημόνων με το voucher κατάρτισης των 600 ευρώ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις αυτή θα δοθεί κανονικά, για τον Απρίλιο στους 6 επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανέξαρτητους επαγγεματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές), με πόρους του ΕΣΠΑ.

Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου (από 15 Απριλίου), ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα, οι ειδικές κατηγορίες των 6 επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι αλλά και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Ασφαλιστικές εισφορές

Παράλληλα, με τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα παρέχεται μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου – Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από τον νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Ηδη, το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε να μετατοπίσει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ