Η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για το Πάσχα και το σχέδιο της κυβέρνησης

387

Με την πραγματικότητα ότι εξαιτίας του κορονοϊού αυτό το Πάσχα θα είναι πολύ διαφορετικό, συμφιλιώνονται πολίτες και Εκκλησία, ενώ η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ και ότι ιδίως η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει εκ νέου αύριο Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα, από την Κυριακή των Βαΐων και μετά, να γίνεται η λειτουργία στις εκκλησίες της χώρας, αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ, η οποία έχει επεκταθεί μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου 11 Απριλίου, δεν τελούνται λειτουργίες, αν και οι ιεροί ναοί έχουν μείνει ανοιχτοί για ατομική προσευχή, με ορισμένα παρατράγουδα όπως ο συνωστισμός πιστών και η τέλεση λειτουργίας από ιερείς, με αποτέλεσμα την τιμωρία τους για παραβίαση των μέτρων περιορισμού.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει το αίτημα για λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το άφησε χθες ανοιχτό. Τίθεται όμως το ερώτημα τι κίνδυνοι θα προκύψουν με ενδεχόμενη συγκέντρωση πλήθους πιστών έξω από τις εκκλησίες πχ το βράδυ της Ανάστασης ή μέσα στους ιερούς ναούς εφόσον παραμείνουν ανοιχτοί για ατομική προσευχή, αλλά και τι θα γίνει με το Άγιο Φως το οποίο από τη δεκαετία του 1980 έρχεται από τα Ιεροσόλυμα με ειδική πτήση.

Τίθεται επίσης το ερώτημα συμμόρφωσης των πολιτών ώστε να αποφευχθεί μαζική έξοδος το Πάσχα και συνακόλουθη διασπορά του κορονοϊού. Η κυβέρνηση θέλει σε όλους τους τόνους να στείλει το μήνυμα πως αυτό το Πάσχα μένουμε σπίτι. “Εφέτος είναι αλλιώς. Δεν είναι όπως κάθε χρόνο. Γιατί φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις Εκκλησιές μας. Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με Πίστη ότι θα τα καταφέρουμε.

«Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμία μέρα, όμως, δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια, αν από την επιπολαιότητά μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στη γραμμή αυτή κινούνται όλα τα στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης.

Ο κ. Πέτσας απέκλεισε το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο μεσημεριανό briefing των πολιτικών συντακτών. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς πάντως το απόγευμα κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού, διαμήνυσε πως η διάρκεια των μέτρων και η λήψη πρόσθετων εξαρτάται ουσιαστικά από το βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών.

Η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη συλλογική ευθύνη, δεδομένου ότι το ΕΣΥ ήδη δοκιμάζει τα όρια αντοχών του. Ωστόσο αρκεί και μικρός αριθμός απείθαρχων για τη διασπορά του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό είναι στην πραγματικότητα ανοιχτά μέτρα στους αυτοκινητόδρομους ώστε να ελεγχθεί αν μη τι άλλο ενδεχόμενη άσκοπη μετακίνηση.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ