Ράλι σε όλα τα ομόλογα της περιφέρειας

323

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων σημείωσε πτώση άνω του 7% και διαμορφώθηκε στο 1,853% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου.

Αέρα στα πανιά του… οικονομικού επιτελείου και στα σχέδια περαιτέρω εκδόσεων ομολόγων ως μέσο χρηματοδότησης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, αποτελεί το μήνυμα που έδωσε στις αγορές η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από κοινή έκδοση χρέους μέσω της Κομισιόν, το οποίο και πυροδότησε την Τρίτη ένα ισχυρό ράλι σε όλα τα ομόλογα της περιφέρειας.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας υποχώρησε έντονα χθες, καθώς αν και η πρόταση αυτή δεν αποτελεί ακόμα συμφωνία, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές είναι μία ισχυρή κοινή απάντηση, η οποία βοηθά στον περιορισμό των κινδύνων που δημιουργεί η κρίση στα αδύναμα κράτη της περιφέρειας.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων σημείωσε πτώση άνω του 7% και διαμορφώθηκε στο 1,853% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, ενώ το spread υποχώρησε στις 239 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτά τα επίπεδα είναι και τα χαμηλότερα που έχουν σημειώσει τα ελληνικά ομόλογα μετά την ανακοίνωση του νέου QE της ΕΚΤ στα μέσα Μαρτίου. Παράλληλα, η απόδοση στα 10ετή ισπανικά ομόλογα υποχώρησε στο 0,736% (και κατά σχεδόν 9%) που είναι και τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου, τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα είδαν την απόδοσή τους να υποχωρεί κατά 12% και στο 0,778% (το χαμηλότερο από τα τέλη Μαρτίου), ενώ στο 1,64% διαμορφώθηκε η απόδοση στα 10ετή ιταλικά ομόλογα.

Η… προσγείωση αυτή των ελληνικών αποδόσεων σαφώς διευκολύνει τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου για μία νέα έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα, η οποία σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα αφορά πιθανότατα την άντληση 2 δισ. ευρώ περίπου με ένα νέο 10ετές ομόλογο, τη στιγμή που συνεχίζεται η αύξηση του ύψους των εκδόσεων εντόκων. Αλλωστε, οι ελληνικές εκδόσεις έχουν ήδη τη σημαντική στήριξη του QE (PEPP) της ΕΚΤ (θα αγοράσει έως και 16 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα), με την επενδυτική εμπιστοσύνη να ενισχύεται επίσης και από την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε όσο υψηλότερα επίπεδα γίνεται (στα 18 δισ. ευρώ περίπου σήμερα), παρά τη χρήση του «μαξιλαριού» για τις ανάγκες της οικονομίας, κάτι που ήδη έχει χαιρετιστεί από τους οίκους αξιολόγησης. Επιπλέον, αντίθετα με άλλες χώρες οι οποίες αυξάνουν τα εκδοτικά τους προγράμματα, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση των εκδοτικών της αναγκών, οι οποίες τοποθετούνται στα 8-9 δισ. ευρώ συνολικά φέτος, ενώ από τις δύο εκδόσεις –του 7ετούς και του 15ετούς– έχει ήδη αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με την Capital Economics, στο πιθανό σενάριο όπου η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του μεγέθους του PEPP και εντείνει τη στήριξη προς την περιφέρεια, τότε έως το τέλος του έτους θα μπορεί να έχει αγοράσει πάνω από το 50% των ομολόγων σε κυκλοφορία της Ελλάδας, βοηθώντας σημαντικά στη στήριξη των αποδόσεών τους.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Γενικότερα, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία των spreads της περιφέρειας. Η Goldman Sachs θεωρεί θετική έκπληξη για τους τίτλους της περιοχής τη γαλλογερμανική πρόταση, σημειώνοντας πως αν και το μέγεθος του προτεινόμενου ταμείου είναι σχετικά μικρό σε μακροοικονομικούς όρους, ωστόσο δείχνει πως παρά το ότι δεν υπήρξαν πιέσεις στις αγορές αυτό το διάστημα, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωζώνη σε αυτή την κρίση. Αυτό το βήμα, συνεπώς, «βραχυκυκλώνει» την πιθανότητα διεύρυνσης των spreads ειδικά στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και η Goldman εκτιμά πως οι αποδόσεις των ομολόγων της περιοχής δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα υψηλά επίπεδα όπου είχαν βρεθεί πριν από την ανακοίνωση του έκτακτου QE της ΕΚΤ (PEPP), τουλάχιστον στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ