Σημάδια βελτίωσης των πληρωμών δανείων τον Μάιο

342

Βελτίωση των πληρωμών δανείων τον Μάιο διαπιστώνουν οι διαχειριστές τους, μετά τις καθυστερήσεις στις ανακτήσεις που υπήρξαν ειδικά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο. Οπως επισήμανε μιλώντας σε πανευρωπαϊκό συνέδριο της SmithNovak ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS και πρόεδρος της Ενωσης Διαχειριστών Δανείων Τάσος Πανούσης, η αποκατάσταση στις πληρωμές σηματοδοτεί τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

Τα χαρτοφυλάκια που επηρεάστηκαν αρνητικά ήταν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως καταναλωτικά και επαγγελματικά, ενώ καλύτερη εικόνα εμφάνισαν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις, γεγονός που, όπως σημείωσε, «δίνει ένα θετικό μήνυμα για τις τιτλοποιήσεις που έγιναν ή που προγραμματίζονται». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, «επιπρόσθετο πρόβλημα στο ήδη βεβαρημένο από καθυστερήσεις σκέλος των νομικών ενεργειών δημιούργησε το γεγονός παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων και αναγκαστικής εκτέλεσης νομικών ενεργειών και πλειστηριασμών, που έχει αρνητική επίπτωση στα business plans των επενδυτών καθώς και στους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών».

Η πανδημία θα επηρεάσει και θα επιφέρει αλλαγές και στο λειτουργικό μοντέλο των εταιρειών διαχείρισης στη μετά COVID-19 εποχή, επισήμανε ο κ. Πανούσης, καθώς η μείωση των ανακτήσεων σημαίνει αυτομάτως και μείωση των εσόδων για τις εταιρείες διαχείρισης. Αυτό επιτάσσει την επανεξέταση των λειτουργικών δαπανών και τον εξορθολογισμό των εξόδων, γεγονός που «μπορεί να επισπεύσει τη δημιουργία συγχωνεύσεων στον κλάδο και δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, ειδικά στους μικρότερους παίκτες».

Στο πλαίσιο αλλαγών της επόμενης μέρας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής σημαντικά σημεία:

• Ο νέος πτωχευτικός νόμος, που θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2021, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την πτωχευτική διαδικασία τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις.

• Η αλλαγή στον ν. 3869, με βάση την οποία όλα τα αιτήματα που δεν έχουν εκδικαστεί θα μπουν πλέον στη νέα πλατφόρμα με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης. Με αυτόν τον τρόπο θα εξορθολογισθεί η διαδικασία και θα ενταχθούν στον νόμο αυτοί που πρέπει να μπουν και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπει μια τάξη στα NPLs των στεγαστικών δανείων και, το σημαντικότερο, θα αντιμετωπιστούν με σωστά κριτήρια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

• Ο ν. 4605 περί προστασίας της κύριας κατοικίας, με βάση τον οποίο έως τον Ιούλιο θα δοθεί ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία προστασίας. Προβλέπεται σημαντική αύξηση των αιτημάτων.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ