Κωστής Χατζηδάκης: «Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας για τη λίμνη Κορώνεια»

371

«Για τη λίμνη Κορώνεια παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, καθώς με σχετική τροπολογία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθίσταται πλέον η μόνη αρμόδια αρχή για τη διαχείρισή της. Στόχος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, είναι να αντιμετωπισθεί συνολικά και αποτελεσματικά η περιβαλλοντική καταστροφή που λαμβάνει χώρα στη λίμνη Κορώνεια, τουλάχιστον από το 1995 έως και σήμερα.

«Με αυτήν την πρωτοβουλία αντιμετωπίζουμε τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων και εν τέλει τη δυσκινησία που μετατράπηκε σε …ακινησία. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή το συνηθισμένο φαινόμενο “όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει”», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Όπως δήλωσε ο υπουργός: «αναλαμβάνω προσωπικά τη δέσμευση να εργασθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η Κορώνεια να ανακτήσει την αίγλη της. Το πολυετές οικολογικό έγκλημα που διασύρει τη χώρα διεθνώς και την εκθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος μας είναι να λάβει τέλος. Η λίμνη Κορώνεια είναι ένα μεγάλο στοίχημα του υπουργείου. Και θα καταβάλλουμε όλες μας τις προσπάθειες να το κερδίσουμε».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, το ΥΠΕΝ ορίζεται ως η μόνη αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η τροπολογία αυτή κατέστη αναγκαία καθώς ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων επί δεκαετίες και η εμπλοκή δεκάδων φορέων του δημοσίου έχουν υπονομεύσει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της λίμνης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθίσταται εφεξής αρμόδιο για την εκτέλεση όλων των έργων, τη συστηματική παρακολούθηση των δράσεων, όπως και για τη λήψη πάσης φύσεως πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής στη λίμνη Κορώνεια.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, το ΥΠΕΝ γίνεται πλέον αρμόδιο για την ανάθεση και εκτέλεση των πάσης φύσεως δημοσίων συμβάσεων προμηθειών, έργων, μελετών και υπηρεσιών που αφορούν στην αποκατάσταση της λίμνης καθώς και για τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή δράσεων για την προστασία των οικοσυστημάτων και την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας. Επίσης αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκτέλεση των έργων για φράγματα και άλλες δράσεις αγροτικού χαρακτήρα αλλά και την ολοκλήρωση των έργων των βιολογικών καθαρισμών.

Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τροπολογίας, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται συντονιστής του έργου της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με σκοπό την ταχεία και απρόσκοπτη εκπόνηση του έργου.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ