Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου

326

Φωτ. REUTERS

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου, στο 1,129%, υποχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Reuters, στο ευρύτερο κλίμα συνέβαλε το γεγονός ότι η Ευρωζώνη συμφώνησε σήμερα σε νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι ίδιοι διευκρίνιζαν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν αυτός ο λόγος που οδήγησε στη μείωση της απόδοσης.

Ο αναλυτής για τα επιτόκια της Commerzbank, Ράινερ Γκούντερμαν, στάθηκε στη δυσκολία ερμηνείας των καθημερινών κινήσεων των ελληνικών ομολόγων, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το ύψος των αγορών που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και της χαμηλής ρευστότητας της ελληνικής αγοράς. «Δεν θεωρώ ότι υπήρξε κάποια έκπληξη με τα μέτρα αυτά (για την ελάφρυνση του χρέους)», τόνισε ο αναλυτής.

Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων παρέμειναν κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδά τους τριμήνου, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν ενδείξεις προόδου στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το ταμείο. Οι επενδυτές στα ιταλικά ομόλογα ελπίζουν ότι τα χρήματα του ταμείου θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων μάλλον παρά δανείων για να βοηθηθεί η οικονομική ανάκαμψη των χωρών της Νότιας Ευρώπης και να μειωθούν οι ανησυχίες ότι μπορεί να φορτωθούν με ακόμη περισσότερο χρέος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει μία επικαιροποιημένη πρόταση για το ταμείο.

 Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων έμεινε σταθερή στο 1,31%, σχετικά κοντά στο χαμηλό επίπεδο τριμήνου του 1,25% που είχε υποχωρήσει την Παρασκευή. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων παρέμεναν επίσης σταθερές στο -0,42%.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Πιο ήπια ύφεση στην Ελλάδα το 2020

ΟΟΣΑ: Τα δύο σενάρια για την ανεργία – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ