Βόλος: 1 καταγγελία κάθε 3 μέρες για ενδοοικογενειακή βία – Σοκάρουν οι μαρτυρίες

194

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον σε καθημερινή βάση οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σχεδόν σ όλη τη χώρα μετά την τραγική δολοφονία της άτυχης Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει αποκλειστικά το TheNewspaper το πρώτο Δίμηνο του 2024 (Ιανουάριος – Φεβρουαριος) έχουν γίνει στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και στο αρμόδιο γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας συγκεκριμένα 19 καταγγελίες!
Πρόκειται για ένα μεγάλο, για τα τοπικά δεδομένα, αριθμό που επί της ουσίας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μετά τη δολοφονία της Κυριακής έχουν αυξηθεί ραγδαία οι καταγγελίες.Μάλιστα το αστυνομικό τμήμα του Βόλου ειναι το 16ο αστυνομικό τμήμα στην Ελλαδα σε αριθμο καταγγελιών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Θυμίζουμε άλλωστε πως η στυγερή δολοφονία της Κωνσταντίνας και Γιώργου Τσάπα είχε συγκλονίσει στο παρελθόν το πανελλήνιο και σε κάθε άκουσμα μιας νέας γυναικοτονίας τα μάτια του χαροκαμένου πατέρα Απόστολου Τσαπα βουρκώνουν καθώς ξυπνούν μνήμες από εκείνο το μοιραίο βράδυ.Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν και η έκκληση του μέσω της εκπομπής “Αλήθειες με την Ζήνα” προς όσες γυναίκες πέφτουν θύματα ενδοοικογενιακής βίας να μην φοβούνται να μιλήσουν, πριν να είναι αργά.

Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία στοιχεία μόνο μέσα στις 9 πρώτες ημέρες του Απριλίου, η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 852 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, προχωρώντας σε συνολικά 617 συλλήψεις ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό που μαρτυρά όχι μόνο τη ραγδαία αύξηση των καταγγελιών, αλλά και μια μεγαλύτερη κινητοποίηση της Αστυνομίας, μετά τις αστοχίες και την απραξία στην περίπτωση της Κυριακής.

Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος όρος των καταγγελιών, εκτοξεύτηκε από 10, σε 150 την ημέρα! Μόνο την Τρίτη, η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε 141 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και προχώρησε σε 73 συλλήψεις. Πέντε από τα θύματα, ζήτησαν να μεταφερθούν στις ειδικές δομές, υπό τον φόβο εκδικητικών επιθέσεων από τους συντρόφους τους. Αντίστοιχη αριθμοί, καταγράφηκαν τη Δευτέρα, με 109 περιστατικά και 54 συλλήψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, συνολικά από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 29 Φεβρουαρίου, 1.536 γυναίκες και 555 άνδρες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η Ελληνική Αστυνομία με ανάρτηση στο επίσημο site και στα social media εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορούν οι πολίτες να κάνουν καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία.
Στις οδηγίες αρχικά η Ελληνική Αστυνομία εξηγεί ότι η ενδοοικογενειακή βία διώκεται αυτεπάγγελτα ενώ διευκρινίζει ποιες συμπεριφορές συνιστούν ενδοοικογενειακή βία.

Επιπρόσθετα στον οδηγό περιλαμβάνονται οι διαδικασίες που πρέπει να κάνει ο πολίτης πριν την καταγγελία όσο και το τι θα ακολουθήσει μετά την καταγγελία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ:

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ

-Η ενδοοικογενειακή βία απαγορεύεται με νόμο.
-Η δίωξή της είναι αυτεπάγγελτη. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα, όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο, από το ίδιο το θύμα ή και από τρίτο πρόσωπο, για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος ενδοοικογενειακής βίας.
-∆εν απαιτείται η κατάθεση παράβολου ή οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.

ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 3500/2006, ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

-Σωµατική βία, όπως σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας, επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη, μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος κ.α.

-Ψυχολογική βία, όπως απειλή, παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking, δλδ. πρόκληση τρόμου ή ανησυχίας, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του ατόμου), παράνομη βία (δηλαδή εξαναγκασμός σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή χωρίς το θύμα να υποχρεούται, με τη χρήση βίας ή απειλή με σπουδαίο και άμεσο κίνδυνο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ:

-Σεξουαλική βία, όπως προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, με λόγο ή έργο, βιασμός κ.α.
-Στο νόμο 3500/2006 δεν προβλέπεται κάποιο αδίκημα, που να συνιστά οικονομική ενδοοικογενειακή βία ή ενδοοικογενειακή εξύβριση.

Ωστόσο, τα αδικήματα άσκησης οικονομικής βίας και η εξύβριση προβλέπονται και τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Δικαίου και μπορώ να τα καταγγείλω.

Η ενδοοικογενειακή βία αφορά όλες τις συγγενικές σχέσεις (γονείς, τέκνα, αδέρφια, παππούς, γιαγιά, θείος-α, ξαδέρφια, ανίψια και λοιπούς συγγενείς 3&4 βαθμού εφόσον συνοικούν). Παράλληλα αφορούν συζύγους, πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, μόνιμους συντρόφους και τα παιδιά τους, νύφη, γαμπρό, πεθερό/α και κουνιάδο/α.

Επιπλέον αφορά τέως σύζυγος, μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει λυθεί, τέως μόνιμους συντρόφους, καθώς και πρόσωπα που διαμένουν σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας (άρθ. 6 & 9 Ν.3500/06), επίτροπο, δικαστικό συμπαραστάτη και ανάδοχος γονέα, εφόσον συνοικούν.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ:

-Αν ασκείται ενδοοικογενειακή βία σε βάρος μου ή σε βάρος άλλου μέλους της οικογένειας μου,

-Αν δε μπορώ να καταλάβω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ενδοοικογενειακή βία,

-Αν φοβάμαι για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα τη δική μου ή άλλου μέλους της οικογένειάς μου,

-Αν γνωρίζω ότι σε κάποιον συνάνθρωπό μου (φίλο, συνάδελφο, γείτονα κ.α.) ασκείται ενδοοικογενειακή βία,

Τότε απευθύνομαι σε οποιοδήποτε Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ή Αστυνομικό Τµήµα για να ενημερωθώ σχετικά με τις διαδικασίες, τη νομοθεσία και τα δικαιώματά μου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Έχω πάντα υπόψη μου ότι αν υπάρχει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε εξέλιξη:

-σε βάρος μου,
-σε βάρος μέλους της οικογένειάς μου, σε βάρος άλλου προσώπου.

Καλώ στο «100»

Μπορώ να στείλω και γραπτό μήνυμα, αν δε μπορώ να μιλήσω. Είναι σημαντικό να αναφερθώ με ακρίβεια στη διεύθυνση στην οποία βρίσκομαι και να δηλώσω ότι πρόκειται για επείγουσα ανάγκη.

Μεταβαίνω στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τµήµα.

ΕΧΩ ΥΠΟΨΗ ΜΟΥ ΟΤΙ:

-Ανεξάρτητα από το αν επιθυμώ να υποβάλω έγκληση ή όχι, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου, όταν λαμβάνουν γνώση για την τέλεση αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας να σχηματίζουν δικογραφία και να ενημερώνουν τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

-Οι αστυνομικοί του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ή του Αστυνομικού Τμήματος θα χειριστούν την υπόθεση που τους καταγγέλλεται, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας μου ή τον τόπο που συνέβη το περιστατικό.

ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ:

-Θα μου εξασφαλιστεί ιατροφαρµακευτική περίθαλψη, εφόσον το χρειάζομαι.
-Θα τηρηθεί εχεμύθεια και εµπιστευτικότητα και θα εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητά μου.
-Θα μου δοθεί ο χρόνος που απαιτείται, για να ηρεμήσω, να αισθανθώ ασφαλής και να περιγράψω όσα μου συνέβησαν.
-Θα μου ζητηθεί να αναφέρω όσα συνέβησαν, να παράσχω οποιοδήποτε στοιχείο έχω στη διάθεσή μου (π.χ. φωτογραφίες, ιατρικές γνωματεύσεις κ.α.) και να προτείνω μάρτυρες.

Έχει σημασία να αναφέρω προηγούμενες καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας που έχω υποβάλει ή και περιστατικά που έχουν συμβεί αλλά δεν τα έχω καταγγείλει.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ:

Έχει σημασία να αναφέρω οποιοδήποτε στοιχείο υποδεικνύει αυξημένη επικινδυνότητα (όπως ύπαρξη πυροβόλου όπλου, ιστορικό χρήσης ουσιών – αλκοόλ κ.α.).

-Αν απαιτείται, θα μου εξασφαλιστεί διερμηνεία.
-Θα μου δοθεί παραγγελία για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, σε περίπτωση που μου έχει ασκηθεί σωματική ή σεξουαλική βία και θα διευκολυνθεί η μεταφορά μου στην αρμόδια Υπηρεσία.

Η παραγγελία θα μου αποδοθεί, ακόμη και αν δεν το επιθυμώ.

-Θα ενημερωθώ µε έντυπο υλικό για τις δομές υποστήριξης που υφίστανται στην περιοχή μου.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: thenewspaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ