Βαρουφάκης σε Μητσοτάκη: Σε ποιο επίπεδο είναι προετοιμασμένη η χώρα και το Σύστημα Υγείας;

377

Το θέμα της προετοιμασίας της χώρας, ενόψει ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας, αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «το πρώτο κύμα της υγειονομικής πανδημίας αντιμετωπίστηκε επιτυχώς», θέτει ωστόσο το ερώτημα για το «πόσο έτοιμη» είναι η χώρα για την επόμενη φάση, «ιδίως εν όψει σταδιακού ανοίγματος στον τουρισμό», μνημονεύοντας μάλιστα και τα «δώδεκα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε πτήση από την Ντόχα».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρεται επίσης στον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και στις επισημάνσεις του, ότι «τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων εκτιμούν ότι ο κορονοϊός θα επιστρέψει» και «πλέον όλες οι κοινωνίες έχουν επικεντρωθεί στην προετοιμασία για το δεύτερο κύμα». (Ο κ. Τσιόδρας) ανέφερε ακόμα ότι «χρειάζεται βελτίωση νοσοκομειακών δεικτών που αφορούν σε άλλα θέματα ασφαλείας των ασθενών, όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, που είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα ελληνικά νοσοκομεία, η αναλογία νοσηλευτή-τριας ανά ασθενή, ο έλεγχος της ποιότητας και της ασφαλείας κλπ». Συμπλήρωσε ότι απαιτείται «η ενίσχυση της ΠΦΥ» καθώς και ότι «χρειάζονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη τη χώρα, που δεν θα φοβούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Υπήρξε μεγάλη στήριξη από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά χρειάζεται περισσότερη».

Με βάση τα ανωτέρω, ο κ. Βαρουφάκης ερωτά τον πρωθυπουργό:

-Πώς εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση το δίμηνο των μέτρων περιορισμού (τυφλής καραντίνας) ώστε να οργανώσει α) τα μαζικά τεστ που θεωρούνται διεθνώς απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση ενός δεύτερου κύματος κατά την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και β) τις δομές υγείας για να αντέξουν το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, που ήταν πιθανό εξαρχής;

-Σε ποιο επίπεδο είναι προετοιμασμένη η χώρα και το Σύστημα Υγείας, ώστε να αντιμετωπίσει εντός του καλοκαιριού τοπικές εξάρσεις της πανδημίας λόγω έλευσης τουριστών; Ποιος είναι ο αντίστοιχος σχεδιασμός για το φθινόπωρο;

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ