Εκπτώσεις τέλος για ενοίκια και έγκαιρη πληρωμή φόρων

395

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη τα καθαρά φορολογικά έσοδα του τετραμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου ήταν μειωμένα κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Το τέλος των εκπτώσεων φόρου για τις έγκαιρες εξοφλήσεις οφειλών, αλλά και των γενικευμένων μειωμένων ενοικίων ανακοίνωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, καθώς τα μέτρα για την οικονομία περνούν σε νέο στάδιο, αλλά και οι πιέσεις στον προϋπολογισμό εντείνονται.

Ηδη, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου δείχνουν ότι από τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουμε περάσει πλέον στα πρωτογενή ελλείμματα, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα δεν κατέρρευσαν τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, τον Μάιο δεν θα υπάρχει πλέον έκπτωση 25% για όσους εξοφλήσουν εγκαίρως  τους φόρους τους. «Οι εκπτώσεις τελείωσαν τον Απρίλιο», είπε το στέλεχος προσθέτοντας ότι το βάρος τώρα πέφτει σε άλλα εργαλεία, για να στηριχθούν στοχευμένα κλάδοι ή επιχειρήσεις. «Δεν θέλουμε να πάρουμε άλλα οριζόντια μέτρα», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, δεν θα συνεχιστεί η έκπτωση 40% σε όλους όσοι επλήγησαν, η οποία λήγει τον Μάιο. «Δεν θα συνεχίσουμε σε γενικευμένα μέτρα», είπε. «Θα αφήσουμε να προσαρμοστεί η αγορά, να συζητήσουν οι ενοικιαστές με τους ιδιοκτήτες για το μέγεθος της προσαρμογής, με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς».

Πάντως, η έκπτωση του 25% στον φόρο βοήθησε σημαντικά στη μη κατάρρευση των φορολογικών εσόδων έως και τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, που παρουσίασε χθες τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τα καθαρά φορολογικά έσοδα του τετραμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου ήταν μειωμένα κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και ειδικότερα τον Απρίλιο η υστέρηση ήταν 17,2%, ποσοστό «απρόσμενα θετικό», δεδομένων των συνθηκών. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι αυτό αποδίδεται κυρίως στην έκπτωση του 25% και στην κουλτούρα πληρωμών. Πάντως, πρόσθεσε ότι η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί τον Μάιο, καθώς υπάρχει χρονική υστέρηση στην αποτύπωση στα φορολογικά έσοδα των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία. «Δεν θα είναι έτσι ρόδινα τα πράγματα», σχολίασε.

Αντίστοιχα, οι δαπάνες που επιβαρύνθηκαν από την αποζημίωση ειδικού σκοπού ήταν τον Απρίλιο αυξημένες κατά 1 δισ. ευρώ (18,1 δισ. ευρώ έναντι 17,1 δισ. ευρώ) έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δημοσιεύθηκαν χθες, το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου παρουσιάστηκε έλλειμμα στο ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού 4,062 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,655 δισ. ευρώ και έναντι ελλείμματος 1,041 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 783 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,3 δισ. ευρώ ή 8,7% έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της επίπτωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (αναστολές πληρωμών).

Ειδικότερα, τον Απρίλιο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου ανήλθαν σε 18,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (720 εκατ. ευρώ). Ειδικά τον Απρίλιο, οι δαπάνες ήταν 5,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ