Η αύξηση της επικουρικής «μείωσε» την κύρια σύνταξη

365

Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2020 θα καταβληθεί σε 236.274 συνταξιούχους η επικουρική σύνταξη, αυξημένη κατά μέσον όρο κατά 75,47 ευρώ.

Μειωμένες δόθηκαν σε χιλιάδες δικαιούχους οι κύριες συντάξεις Ιουνίου, που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ σταδιακά, με στόχο την αποφυγή τον συγχρωτισμό και τις ουρές έξω από τις τράπεζες, προκαλώντας εύλογη αγωνία και έντονες αντιδράσεις. Η αναστάτωση που προκλήθηκε στους κόλπους των συνταξιούχων οδήγησε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ στην έκδοση ανακοίνωσης, σύμφωνα με την οποία οι μειώσεις οφείλονται αφενός στην αύξησης του φόρου λόγω των νέων επικουρικών που θα καταβληθούν στις 2 Ιουνίου, αφετέρου στην αναδρομική υλοποίηση διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου, που προέβλεπε την παρακράτηση 0,20 ευρώ τον μήνα για τη στήριξη των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του φορέα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 4670/2020, ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε στην άρση του αντισυνταγματικού πλαφόν των 1.300 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις, το οποίο προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου και είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2020 θα καταβληθεί σε 236.274 συνταξιούχους η επικουρική σύνταξη αυξημένη κατά μέσον όρο κατά 75,47 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου).

Με την καταβολή της αύξησης επηρεάζεται και το ποσό του μηνιαίως παρακρατούμενου φόρου που επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Αυτή η αύξηση φόρου οδήγησε στα μειωμένα ποσά κύριας σύνταξης, που είδαν χθες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει και πραγματικά παραδείγματα. Ετσι, συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.272 ευρώ έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 105 ευρώ και του παρακρατήθηκε φόρος 130 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 12 ευρώ στην επικουρική. Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν των 1.300 ευρώ και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον λογαριασμό του από 105 ευρώ σε 192 ευρώ. Αντίστοιχα, τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 130 ευρώ σε 142 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 12 ευρώ σε 24 ευρώ στην επικουρική. Στην πράξη, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος είδε σήμερα μόνο από την αύξηση της παρακράτησης μειωμένη σύνταξη κατά 12 ευρώ.

Αλλος συνταξιούχος, με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.328 ευρώ, έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 112 ευρώ και παρακρατήθηκε φόρος 144 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 42 ευρώ στην επικουρική. Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον λογαριασμό του από 112 ευρώ σε 202 ευρώ. Αντίστοιχα τροποποιούνται βέβαια και τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 144 ευρώ σε 156 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 14 ευρώ σε 27 ευρώ στην επικουρική. Ετσι, στον συγκεκριμένο συνταξιούχο η κύρια σύνταξη εμφανίζεται μειωμένη κατά 12 ευρώ. Επιπλέον, η διοίκηση του ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι στην πληρωμή του Ιουνίου του 2020 εφαρμόστηκε για όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη από 1/1/2017 η προβλεπόμενη από το άρθρο 102 του ν. 4387/2016 μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ για την ενίσχυση ομοσπονδιών, σωματείων και συνομοσπονδιών συνταξιούχων.

Η εν λόγω κράτηση δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα λόγω αδυναμίας των πληροφοριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα να κρατηθούν αναδρομικά τα συγκεκριμένα ποσά από την ημερομηνία απονομής, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγιστο των 8,4 ευρώ για 42 μήνες.

Να σημειωθεί ότι, βάσει νόμου, τα ποσά που συγκεντρώνονται από την παρακράτηση αποδίδονται στις συνταξιουχικές οργανώσεις με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, όπως δαπάνες στέγασης, λογαριασμοί κοινής ωφελείας, μισθοδοσία προσωπικού, έξοδα για την έκδοση ενημερωτικών εντύπων, καθώς και την εν γένει ενίσχυσή τους και την κάλυψη εξόδων για ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών και πνευματικών δραστηριοτήτων προς όφελος των συνταξιούχων που εκπροσωπούν.

Αντίστοιχες μειώσεις στις αποδοχές τους αναμένεται να δουν και οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, τραπεζών και ΟΤΕ στην πληρωμή της ερχόμενης Δευτέρας 25 Μαΐου, όταν πληρώνονται συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, εφόσον είναι δικαιούχοι της αύξησης επικουρικής της 2ας Ιουνίου (εφόσον δηλαδή είχαν μείωση το καλοκαίρι του 2016 επειδή είχαν τότε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ). Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αγρότες που πληρώνονται 27 Μαΐου και οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται 29 Μαΐου δεν έχουν επικουρικές ή δεν είχαν σημαντικές μειώσεις το 2016, οπότε δεν θα έχουν τώρα ούτε αυξήσεις στην επικουρική τους ούτε αύξηση φόρου στην κύρια.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ