Πάνω από 28.000 αιτήσεις για επιδότηση στεγαστικού δανείου

337

Συνολικά περίπου 60.000 ενδιαφερόμενοι έχουν συναινέσει στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου και βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας της αίτησής τους.

Ξεπέρασαν τις 28.000 οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί χθες για το  πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιδοτεί τη δόση των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Η πλατφόρμα στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους άνοιξε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και ήδη περίπου 60.000 ενδιαφερόμενοι έχουν συναινέσει στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου και βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας της αίτησής τους. Από το πρόγραμμα έχει υπολογιστεί ότι μπορούν να επωφεληθούν περίπου πάνω από 300.000 δανειολήπτες.

Η μεγάλη ανταπόκριση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αποδίδεται στη διευρυμένη περίμετρο κάλυψης των δανειοληπτών που παρέχει το νέο πλαίσιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς και η απλή και φιλική για τον χρήστη διαδικασία υποβολής της αίτησης, που δεν απαιτεί κανένα δικαιολογητικό. Τα δικαιολογητικά αντλούνται αυτόματα από το Taxis με τη συναίνεση του οφειλέτη για άρση του φορολογικού απορρήτου του.

Δικαιούχοι του προγράμματος «Γέφυρα» είναι οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, έχοντας υποστεί μείωση του εισοδήματός του, και στους οποίους έχει παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο ενοίκιο στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης για τη μείωση ενοικίου επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας λόγω κορωνοϊού.

Η κρατική επιδότηση καλύπτει χρονικό διάστημα 9 μηνών και ξεκινάει από το 90% της μηνιαίας δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ βαίνει μειούμενη για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση. Βασική προϋπόθεση είναι η ρύθμιση της οφειλής και η συνέπεια στην αποπληρωμή για χρονικό διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου.

Η επιδότηση των τόκων για εννέα μήνες από το κράτος έρχεται να «κουμπώσει» με τα προγράμματα αναστολής δόσεων που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες και τα οποία λήγουν –ανάλογα με την κατηγορία των δανειοληπτών– είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε στα τέλη Δεκεμβρίου, διασφαλίζοντας την ομαλή αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων όχι μόνο για το 2020, αλλά και για το 2021. Αυτό, διότι η κρατική επιδότηση συνοδεύεται με την υποχρέωση για τη συνέχιση της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων από την πλευρά των δανειοληπτών που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα για χρονικό διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επιστραφεί η κρατική επιδότηση. Οπως προβλέπει το πρόγραμμα, αν κάποιος δανειολήπτης έχει λάβει αναστολή πληρωμών δανείων από την τράπεζα, τότε μπορεί να επιλέξει είτε να διακόψει την αναστολή και να ξεκινήσει να πληρώνει, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και την κρατική επιδότηση, είτε να περιμένει τη λήξη της αναστολής πληρωμών και να ξεκινήσει να πληρώνει μετά, λαμβάνοντας και πάλι την κρατική επιδότηση.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ