Προβλήματα και με την αναστολή των δόσεων δανείων

477

Το αίτημα για «πάγωμα» των δόσεων μπορεί να υποβληθεί τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς δηλαδή την παρουσία στο κατάστημα.

Μετ’ εμποδίων προχωρεί η αναστολή των δόσεων στα δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση την οποία προκαλεί η πανδημία, καθώς το «πάγωμα» δεν γίνεται αυτοματοποιημένα και προϋποθέτει την υποβολή αίτησης από την πλευρά της επιχείρησης. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο, στις περισσότερες επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, οι τράπεζες να προχωρούν στη χρέωση του λογαριασμού τους με το ποσό της μηνιαίας τοκοχρεωλυτικής δόσης, παρά το γεγονός ότι αρκετές μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων έχουν διακόψει τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση.

Οπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η αναστολή δόσεων στα νομικά πρόσωπα που έχει ανακοινωθεί και από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, και αφορά αποκλειστικά τις ενήμερες επιχειρήσεις, έχει ξεκινήσει από ορισμένες τράπεζες με έμφαση κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Οπως εξηγούν, το «πάγωμα» δεν είναι αυτόματο με βάση τη λίστα των επιχειρήσεων με τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ), που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, η οποία άλλωστε διευρύνεται συνεχώς και εμφανίζει σημαντικές ελλείψεις.

Από την πλευρά των τραπεζών διαβεβαιώνουν ότι ο μεγάλος όγκος των αναστολών αναμένεται να επιταχυνθεί από την προσεχή εβδομάδα. Προϋποθέτει ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή ακόμα και για τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους με κρατική απόφαση, την επικοινωνία με την τράπεζα και την υποβολή αιτήματος. Το αίτημα μπορεί να υποβληθεί τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς δηλαδή τη φυσική παρουσία στο κατάστημα. Οπως διαβεβαιώνουν από την πλευρά των τραπεζών, ο έλεγχος που γίνεται είναι απλός και σύντομος και περιορίζεται στην επιβεβαίωση των στοιχείων της επιχείρησης, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι πράγματι πρόκειται για επιχείρηση που πλήττεται, δηλαδή είτε για επιχείρηση που έχει διακόψει τη λειτουργία της είτε για επιχείρηση της οποίας οι εργασίες έχουν μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Η αναστολή δόσεων ξεκινάει από τρεις μήνες και μπορεί να φτάσει έως και τους έξι μήνες για όσες επιχειρήσεις το πλήγμα εκτιμάται ότι θα είναι ισχυρότερο, ανάλογα και με τη διάρκεια της κρίσης.

Ανάλογη είναι η διαδικασία που ακολουθείται ήδη και πρόκειται επίσης να επιταχυνθεί από την προσεχή εβδομάδα για τα φυσικά πρόσωπα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα πλήττονται, και εφόσον ήταν μέχρι και τον Φεβρουάριο συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές θα εφαρμοστεί τρίμηνη αναστολή δόσεων ή διευκόλυνση μέσω ρύθμισης. Από την πλευρά των τραπεζών σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν οι ΑΜΚΑ με του αντίστοιχους ΑΦΜ, έτσι ώστε να κερδηθεί χρόνος και η διευκόλυνση να γίνει αυτοματοποιημένα.

Η προϋπόθεση της ενημερότητας στις δανειακές τους υποχρεώσεις, που ισχύει τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και τα νομικά πρόσωπα, είναι αναγκαίος όρος που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για όρο που επιβλήθηκε από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να αναγνωρίσει ότι όσα δάνεια θα «κοκκινίσουν» λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία θα ταξινομηθούν σε ειδική κατηγορία σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προηγούμενων ετών, έτσι ώστε να έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις και τα κεφάλαια των τραπεζών.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ