Σε αχαρτογράφητα νερά η ελληνική και η διεθνής οικονομία, λέει ο ΣΕΒ

357

Στη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα ζήτησης, λόγω της επερχόμενης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υποστηρίζει ο ΣΕΒ ότι είναι τα μέτρα αναβολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων λόγω του κορωνοϊού.

Στο μηνιαίο δελτίο του οικονομικής δραστηριότητας, ο ΣΕΒ κατονομάζει τα μέτρα που θεωρεί ικανά για να στηρίξουν όσες επιχειρήσεις  αντιμετωπίσουν προβλήματα ζήτησης. Μεταξύ άλλων, αναφέρει, είναι οι επιστροφές φόρων και οι μειώσεις φόρων παρακράτησης. «Ιδιαίτερη προσοχή, επίσης», προειδοποιεί, «πρέπει να δοθεί στις πρακτικές διαχείρισης κόκκινων δανείων μετά τις 30 Απριλίου, όταν απελευθερώνονται οι διαδικασίες προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών».

Πυκνώνουν τα σύννεφα

Κατά την ανάλυση του Τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΕΒ (επικεφαλής οικονομολόγος Μιχάλης Μασουράκης), στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, «οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να αποδυναμώνονται». Σημειώνει ότι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανία και η γεωργία, θα υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχομένως παρατεταμένης έλλειψης και ανόδου τιμών πρώτων υλών, ενώ ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία φαίνεται να εισέρχονται σε φάση συρρίκνωσης.

Η κατάσταση προοιωνίζεται ισχυρές υφεσιακές επιπτώσεις σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά, σημειώνει το δελτίο, τόσο για την ελληνική όσο και για τη διεθνή οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να αντιστραφεί μεσοπρόθεσμα.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει, «η πανδημία του κορωνοϊού και η έξαρση ασταθών και πολιτικών παραγόντων που συνδέονται με τις προσφυγικές ροές και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θέτουν σε αμφισβήτηση τη στρατηγική της χώρας μας ως ελκυστικού και ανερχόμενου επενδυτικού προορισμού, και κατ’ επέκταση επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ